Orkán Kyrill si vyžiadal v Európe 39 mrtvych a stovky zranených

19.01.2007 Celý región

Najmenej 39 obetí na ľudských životoch a stovky zranených je bilancia vyčíňania a spúšte, ktorú spôsobil vo štvrtok a v noci na dnes orkán Kyrill vo viacerýc...
Najmenej 39 obetí na ľudských životoch a stovky zranených je bilancia vyčíňania a spúšte, ktorú spôsobil vo štvrtok a v noci na dnes orkán Kyrill vo viacerých krajinách Európy.

Živel má aj dnes za následok, že desaťtisíce obyvateľov najmä v Nemecku, Poľsku, Rakúsku, Českej republike a na Ukrajine zostali bez dodávok elektrickej energie. Orkán spôsobil dopravný chaos a silný vietor spôsobil vážne škody na budovách, vytrhol zo zeme stovky stromov, striech domov a podobne. V Británii registrujú 12 obetí, v Nemecku minimálne 10 mŕtvych, v Holandsku šiestich, v Poľsku štyroch, troch v Česku a po dvoch vo Francúzsku a Belgicku.
Počet obetí v Holandsku stúpol z troch na šesť. Desiatky obyvateľov utrpeli zranenia, keď ich zasiahli padajúce stromy, strechy, bilbordy a iné predmety. Poisťovne odhadujú škody na približne 160 miliónov eur.
Jedenásťročného chlapca počas bicyklovania silný vietor strhol pod protiidúce auto, ktoré ho následne usmrtilo. Úrady v Holandsku upozorňovali obyvateľstvo, aby nevychádzalo do ulíc. Poplach odvolali až o polnoci.
Počas dnešného dňa sa v krajine tulipánov pomaly normalizovala cestná a vlaková premávka. Vo štvrtok večer následkom orkánu bola prerušená vlaková doprava a približne 6000 cestujúcich strávilo noc na staniciach. Postarali sa o nich pracovníci holandského Červeného kríža.
Dvanásť mŕtvych, medzi nimi aj dvojročné dieťa, si vyžiadalo vyčíňanie orkánu Kyrill v Británii. Pôvodné informácie hovorili o 10 obetiach. Medzi mŕtvymi je aj riaditeľ medzinárodného letiska v Birminghame.
Nepriaznivé počasie spôsobilo dnes dopravný chaos v rannej špičke. Postihnutá bola najmä metropola Londýn. Na rozdiel od štvrtka však nedošlo k vážnejším obmedzeniam, či k väčším rušeniam letov. Vlaková doprava sa normalizuje pomalšie, stovky hasičov ustavične odstraňujú spadnuté stromy na koľajach.
Orkán Kyrill bol najhoršou víchricou v krajine za ostatných 17 rokov. Viaceré cestné komunikácie, vrátane dôležitých diaľnic dnes ráno blokovali spadnuté stromy, či prevrátené vozidlá. Spomínané maloleté dieťa usmrtila spadnutá stena domu a riaditeľa letiska zase počas jazdy padajúci strom. Podobným spôsobom zahynulo aj zvyšných 10 osôb.
V nemeckých spolkových krajinách Sasko a Sasko-Anhaltsko zostalo bez dodávok elektrickej energie aj dnes približne 16.000 domácností. Veľké škody spôsobil živel jedinečnému rímsko-germánskemu múzeu v Kolíne.
Spadnuté stromy po celom Nemecku následne zatarasili desiatky cestných komunikácií, alebo ničili stĺpy elektrického vedenia. V postihnutých regiónoch dnes ráno panoval dopravný chaos. Napríklad je od rána značne obmedzená vlaková doprava, stromy blokujú koľaje. Desaťtisíce pasažierov uviazli na vlakových staniciach, informoval dnes ráno jeden z hovorcov Nemeckých železníc (DB).
V niektorých častiach Nemecka, najmä v Hartzi, dosahoval vietor rýchlosť až 202 kilometrov za hodinu. Vo viacerých častiach krajiny bol vyhlásený núdzový stav. V Bavorsku silný vietor vytrhol dvere na terase domu a usmrtil maloleté dieťa pred zrakmi jeho rodičov. V Severnom Porýní-Vestfálsku vytrhnuté stromy zabili štyri osoby, medzi nimi aj dvoch zmobilizovaných požiarnikov vo veku 39 a 50 rokov. V južnom Bádensku-Württembersku zabil spadnutý strom vodiča počas jazdy.
Podobne zahynul počas jazdy ďalší muž v dolnosaskom Hildesheime. V Sasku-Anhaltsku zase jedného chodca usmrtila následkom silného vetra spadnutá stena miestnej reštaurácie.
V krajine sa však znormalizovala letecká doprava, keď vo štvrtok najväčšia letecká spoločnosť Lufthansa, podľa aktuálnych dnešných správ, musela zrušiť až 331 letov po celej Európe. Obmedzenia sa dotkli necelých 19.000 pasažierov. Len na medzinárodnom letisku vo Frankfurte zrušili kvôli orkánu 207 z približne 1300 štvrtkových letov.
Postihnuté boli aj iné letiská v bavorskej metropole Mníchove, kde zrušili prevádzkovatelia až 150 letov, či v Hannoveri a Düsseldorfe. V Mníchove strávilo 500 pasažierov noc na letisku. Kyrill našťastie nespôsobil škody na lietadlách, či budovách.
Len na viedenskom letisku Schwechat zrušili približne 27 letov. Veľké obmedzenia v leteckej doprave zaznamenali aj v holandskom Amsterdame.
Najväčšie škody v Rakúsku spôsobil orkán a tlaková níž v Hornom Rakúsku, kde proti živlu bojovalo a od ranných hodín aj bojuje približne 10.000 príslušníkov požiarnych zborov.
Len šťastnou zhodou okolností si tam orkán nevyžiadal žiadne obete. Vietor dosahoval v oblasti Predalpia pri Wolfseggu 147 km/h a v horských oblastiach v Ebensee až 207 km. Len v Hornom Rakúsku bolo bez dodávok elektriny až 150.000 domácností. Energetická spoločnosť Energie AG zaznamenala viac ako tisíc výpadkov, ktoré odstraňovali bez prestávky približne 600 technikov a montérov.
Vietor v Hornom Rakúsku vytrhol stovky stromov a striech domov. Stromy zatarasili desiatky cestných komunikácií. Podobná je situácia aj v Dolnom Rakúsku v blízkosti hraníc so SR, kde hurikán síce neusmrtil ani jednu osobu, no spôsobil značné škody. Podľa ostatných správ, okrem desiatok zničených stromov je tam poškodených najmenej 70 budov.
V Dolnom Rakúsku bolo nasadených približne 5000 hasičov a 600 vozidiel. Vietor tu dosahoval rýchlosti až 140 km/h. Z tejto spolkovej krajiny nehlásia zatiaľ ani zranených. Podobne je tomu aj v metropole Viedni, kde do rána museli hasiči zasahovať viac ako 230 ráz.
Česká republika sa postupne spamätáva zo škôd, ktoré má na svedomí veterná búrka o sile orkánu. V Česku sa pre tento orkán, na rozdiel od Nemecka, názov Kyrill neujal, ale zaznamenaná rýchlosť vetra v nárazoch bola podobná ako v Nemecku. V Krkonošiach, na 1602 metrov vysokej hore Sněžka, v noci na piatok v nárazoch namerali rýchlosť vetra až 216 kilometrov za hodinu. Viac ako stovkou svišťal vietor aj v českých mestách.
Výsledkom vyčíňania počasia sú tisíce vyvrátených stromov, ktoré si vyžiadali aj daň najvyššiu: tri ľudské životy. Padajúci strom smrteľne zranil v okrese Česká Lípa zasahujúceho hasiča a pri Vestci neďaleko Prahy strom usmrtil v aute dvoch mladých mužov. Stromy zranili v autách a dvoch vlakoch niekoľko ďalších osôb.
Najvážnejšie problémy sú po veternej kalamite v energetike. Kvôli nočným výpadkom na rozvodoch vysokého a nízkeho napätia, a klesajúcemu odberu, v noci musela znižovať svoj výkon aj jadrová elektráreň Dukovany.
Energetická spoločnosť ČEZ, ktorá je dominantná na českom trhu, dnes ráno oznámila, že poruchy prerušili odber elektriny u 27 percent jej odberateľov, čo predstavuje až jeden milión zákazníkov. ČEZ preto vyhlásila kalamitný stav. To umožní zapojiť do likvidácie následkov aj bezpečnostné zložky štátu.
Od štvrtka do 5.00 hodiny rannej zaznamenali hasiči podľa hovorcu Petra Kopáčka v celej ČR rekordných 2200 výjazdov – najčastejšie odstraňovali vyvrátené stromy a poškodené strechy. Rekordná bola noc na piatok aj v Prahe, kde mali hasiči 411 výjazdov, z toho 370 súviselo s počasím. V Prahe vietor vyvrátil jeden stavebný žeriav a strhol strechu panelového domu. Na letisku v Prahe-Ruzyni vietor poškodil strešnú konštrukciu jedného z troch terminálov. Niekoľko áut v metropole bolo úplne zničených, ďalšie desiatky boli poškodené padajúcimi škridlicami a konármi.
Minimálne štyri obete na ľudských životoch a najmenej 12 zranených je prvá bilancia pustošenia orkánu Kyrill v Poľsku, ktorý krajinu zasiahol ničivou silou v noci na dnes.
Vietor v niektorých častiach Poľska dosahoval rýchlosť až 130 km/h a v niektorých horských regiónoch Sliezska dokonca až 213 km/h.
Tri z obetí usmrtili padajúce stromy. Príslušníci požiarnych zborov zaznamenali viac ako 5700 výjazdov. Vietor strhol stovky stromov, ktoré zatarasili cestné komunikácie, či ničili stĺpy elektrického napätia. V dôsledku toho podobne ako v Nemecku, Británii, či Rakúsku zostali tisícky domácností bez dodávok elektrickej energie.
Výpadky elektriny zaznamenali už v noci na dnes vo Vroclavi. Podobná situácia panovala aj v niektorých východných regiónoch. V oblasti Lublinu zostalo, podľa odhadov miestneho krízového centra, bez elektriny až 20.000 obyvateľov.
Orkán Kyrill vyradil čiastočne z prevádzky na Ukrajine ropovod Družba. Minimálne dve prečerpávacie stanice ropovodu sú bez dodávky elektrickej energie. O vyradení ropovodu z prevádzky informovalo vedenie civilnej ochrany západoukrajinskej Ľvovskej oblasti. Podľa posledných správ však celková dodávka ruskej ropy do Európy ohrozená nie je.
Viaceré ukrajinské oblasti sú úplne bez dodávok elektriny. Informácie o zranených nie sú zatiaľ k dispozícii.
 

Vyberte región